Venäläisten jouduttua luopumaan elokuussa -41 Tallinnasta joutui Hangon tukikohta eristyksiin eikä sillä enää ollut merkitystä Suomenlahden suun sulkemisessa. Hangon tukikohtaa ei katsottu enää pystyttävän huoltamaan ja toisaalta Leningradin taisteluihin piti saada kaikki irrotettavissa olevat miehet. Tajuttiin myös, että meren jäädyttyä tukikohdan puolustaminen olisi entistä vaikeampaa. 25.10.1941 annettiin ohje tukikohdan evakuoinnista ja varsinainen evakuointi pääsi alkamaan 2.11. Kuun loppuun mennessä yhdeksän saattuetta oli kuljettanut suurin tappioin noin 15.000 miestä ja runsaasti materiaali pois Hangosta. Niemelle jäi vielä 12.000 miestä, jotka oli tarkoitus evakuoida yhdellä kertaa.
Illalla 2.12 oli evakuointi saatettu lähes valmiiksi ja punaisen laivaston vuoden 1941 viimeinen sotatoimi oli käynnissä. Hankoniemeltä oli pyritty tuhoamaan kaikki se kalusto, jota ei oltu saatu otettua mukaan. Kuljetuslaivaston matka itään oli suunniteltu tapahtuvan kahtena osastona. Ensin oli tarkoitus lähettää matkaan hitaampi osasto, s/s Maja varmistuksena T 210 ja T 54, sitten Virsaitis, Volga ja Laine, neljä hinaajaa Hangosta ja kaksi MO-venettä. Osastolla oli mukanaan 2 885 matkustajaa. Neljän tunnin päästä oli tarkoitus lähettää matkaan viimeinen, isompi ja nopeampi osasto, mm matkustajalaiva Josif Stalin.
Ensimmäinen osasto lähestyi keskiyöllä vaikeata läpikulkupaikkaa Porkkalan kohdalla. Sää oli pilvinen, mutta kuu tuli esille muutamina lyhyinä hetkinä. Yhtäkkiä Suomen puolelle syttyi valonheitin ja ensimmäiset kranaatit ujelsivat alas Porkkalan patterin avattua tulen. Kallbådan tähystämöstä pystyttiin erottamaan raivaajan ääriviivat, hävittäjiä , sitten suuri laiva ja taas hävittäjä. Isokokoisin otettiin maaliksi ja Mäkiluoto avasi tulen. Ensimmäisenä uhrina oli miinaanajon seurauksena jo ikääntynyt 59,3 metrinen Virsailis (ex SMS M68), joka vaipui pohjaan mukanaan pääosa aluksella olleista 246 matkustajasta, joista paikalle pysähtynyt Maja pystyi vetämän merestä 96. Myöhemmin suomalainen sukellusvene Vetehinen laukaisi kummatkin keulaputket kohti Majaa, kääntyi ympäri ja laukaisi vielä molemmat perätorpedot samaan maaliin saamatta kuitenkaan osumaa.
Virsaitisin turmassa NL menetti 150 henkeä. Aluksen hylky on löydetty vuonna 2005 paikasta 59:52.182 N 25:08.848 E.
Per-Olof Ekman, Meririntama – Merisotatoimet pohjoisella Itämeren alueella 1941-44. Porvoo 1981, s. 147-148
Hangon motti, Ischchenko-Linnakko-Silvast-Silvonen, Hanko maailmankartalle ry 2017, s. 114
Hanko toisessa maailmansodassa, toim. Antero Uitto ja Carl-Fredrik Guest, Maanpuolustuskorkeakoulu 2011, s. 211
ttps://www.tracesofwar.com/sights/103331/Ship-Wreck-Virsaitis.htm