Kategoriat
C (Ahvenanmaa)

Aura II (1940) – moottorilaiva

Lauantaina 13.1 –40 kello 07.00 Saggöstä saattue yli Ahvenanmeren kohti Furusundia. Saattuetta johti saattoalus Aura (II) ja siihen kuului Anneberg ja Hebe …

Lauantaina 13.1 –40 kello 07.00 Saggöstä saattue yli Ahvenanmeren kohti Furusundia. Saattuetta johti saattoalus Aura (II) ja siihen kuului Anneberg ja Hebe. Sälskärissä siihen liittyi Tursas ja matkustaja-alus Bore I. Matkaa jatkettiin normaalissa kulkue- muodostelmassa, mutta Sydbrottenin lähellä siirtyi Tursas 1 000 m Bore I:n styyrpuurinpuolelle. Ruotsin aluevesiraja oli 5 M päässä, vaarallinen matka oli lähes ohi. Kello 11.40 tehtiin Tursaksella sukellusvene hälytys. Sc 324 oli ampunut torpedonsa 700 metrin etäisyydeltä ja kaksi torpedovanaa kohti saattueen suurinta alusta Annabergia oli nähty. Torpedot menivät ohi ja saatto alukset alkoivat heittää syvyyspommeja vihollisen niskaan. Hälytyksen jälkeen Aura kurvasi paapuuriin ja ampui kolme pommia. Aura oli ainut saattoalus johon oli asennettu syvyyspommin heitin. Öljyä nousi pintaan paapuurin puolella. Öljy läikän keskelle ammuttiin lisää pommeja ja kun kaksi oli osunut sen keskelle käski luutnantti Esra Terä ampua vielä seitsemännen, paikkaan jota hän piti sukellusveneen hautana. Se räjähti välittömästi peräkannella styyrpuurin heittäjässä . 135 kg trotyylilataus hajotti kannen, styyrpuurin kylki kääntyi ulospäin ja alus alkoi vuotamaan, pelastusvene katkesi ja kaikki irtain meni pohjaan. Paikka oli 60 23’N – 19 10’ I. Tursas tuli nopesti apuun ja pelasti jääkylmästä vedestä 15 miestä ja 8 ruumista, 18 miestä meni aluksensa mukana pohjaan. Yksi kuolleista oli luutnantti Terä, joka oli haavoittunut jalkaan ja ilman pelastusliiviä hukkui, lähellä olijat kuulivat hänen sanovan ”Lauletaan pojat !”.Aura (563 brt.) oli laivaston ainut kokonaistuho Talvisodassa. Se oli rakennettu Göteporissa 1884 ja vaihtanut nimeään pariin kertaan: s/s Halland- Bore II- Seagull. Päämajan päivä raportissa sanottiin asiasta:- Meririntamalla ei mainittavaa. (P-O Ekman, Havs vargar)

Hylytnetistä kopsattua:

Saattaja Aura II:lla oli pitkä historia takanaan. Alus rakennettiin Göteborgissa vuonna 1884, se oli 51.5 m pitkä, 7.80 m leveä ja syväys oli 3.20 m. Alus seilasi Halland nimisenä eteläisen Itämeren satamien välillä. Vuonna 1918 se myytiin ja tuli Turkuun telakalle. Kymmenen vuotta myöhemmin alus peruskorjattiin ja asetettiin Bore II -nimisenä liikenteeseen välille Helsinki-Tukholma. Vuonna 1936 alus lahjoitettiin Suomen valtiolle presidentin käyttöön Aura-nimisenä, ja liitettiin edelleen vuonna 1939 Suomen merivoimiin kevyesti aseistettuna saattajana nimellä Aura II. Aseistuksena oli 75mm tykki, 20 mm Madsen-tykki, konekivääri ja syvyyspomminheitin.

Saattaja tapasi kohtalonsa Ahvenanmerellä tammikuun 13. päivänä vuonna 1940. Talvisota oli käynnissä ja Aura II oli saattueen suojana. Neuvostoliittolainen sukellusvene SHCH-324 yritti hyökätä ja ampui torpedoita, osumatta. Aura II pudotti viisi syvyyspommia sukellusveneen sukelluspaikalle. Pintaan nousi öljyläikkä. Kuudes syvyyspommi jumittuikin heittimeen ja räjähti. Laivan peräosa hajosi ja alus upposi viidessä minuutissa. Miehistöstä kuoli 26 jäsentä ja 15 pelastui. Aluksen hylkyä ei ole löydetty.

Sukellusvene SHCH-324 selvisi tästä tilanteesta. Se tapasi kuitenkin kohtalonsa Tallinnan edustalla marraskuun 5. päivä 1941.

Halland Turkusteamers-sivustolla
Aura II Wikipediassa
Aura II sodanjaljet-nettisivustolla
Aura II wrecksite.eu-sivustolla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *