Kategoriat
C (Ahvenanmaa)

Bussorah (1903) – höyrylaiva

6 ja 7 toukokuuta välisenä yönä ajoi karille englantilainen höyryalus Bussorah, kapteeni Harald H. Greenhalgh, vedenalaiselle Tartarus-matalikolle, sijaitsee 5 eng. Peninkulmaa luoteeseen Skälskärin majakalta. Höyrylaiva, joka on 1,223 netto rekisteri tonnin alus ja on kotoisin Glasgowsta, oli lastattu 652 standarttia lankkuja ja 300 tonnia rautaa oli matkalla Sundsvallista Manchesteriin. Karille ajon aiheutti sumu, ja pikkuhiljaa alkanut aluksen vuotaminen. Kapteeni ja miehistö, kaikkiaan 22 miestä, jätti aluksen seuraavana aamuna ja lähti soutaen kohti Skälskärin majakkaa. Höyryaluksen päällikkö jatkoi samantien Marianhaminaan, jossa lähetti telegrammin aluksen onnettomuudesta omistajalle sekä vakuutusyhtiölle. Vielä ei mitään ole voitu tehdä haveristin pelastamiseksi. Höyryalus on pahoin tuhoutunut ja makaa 13 jalan matalikolla keula 18 jalan syvyydessä ja perä 22:n. Kaikella todennäköisyydellä tullee niin alus kuin lasti menetetyksi. Osa kansilastista on jo nyt mennyt yli laidan. (1903 11.V åu)

Englantilainen höyrylaiva ”Bussorah”, joka 7.5 vastaisena yönä ajoi karille Skälskärin-majakan lähellä on niin pahoin vaurioitunut ettei sen pelastaminen ole enää mahdollista. Sukellusyhtiö Neptun Tukholmasta hoitaa puutavara lastin pelastamista. Yhtiön höyrylaiva Neptun toi jo 12 päivä osan lastista ja jatkoi pelastus toimia heti seuraavana päivänä. Yhtiön toinen alus Mercur on myös matkalla haveripaikalle. Se paljonko lastia pystytään pelastamaan on kelistä kiinni. (1903 15.V åu).

Englantilainen höyrylaiva ”Bussorah”, joka 7.5 1903 ajoi karille Skälskärin-majakan lähellä on romutettu norjalaisen pelastusyhtiö toimesta. Kapteeni S.O. Tjörve on vuonna 1906 viiden aluksen voimin räjäyttänyt ja paloina nostanut höyryaluksista runkorautaa ja metallia yli 600 tonnia. Saatu metalli on myyty Ruotsiin. Romun arvo on ollut yli 60.000 mk, eli purjehduskauden saalis on ollut kannattava. (1906 13.IX åu).

Höyry Bussorah haaksirikkoutunut 6.5. 1903 Tantarus matalalla 4 mpk Skälskäristä. (Erkki Metsävuori, Rauhan meri).

Glasgowlainen höyrylaiva Bussorah rantautui yöllä 7.5. 1903 Tartarumatalikolle Sälskärin majakan pohjoispuolella. Aluksella oli lastina puuta ja 300 tonnia rautaa. Osa lastista saatiin pelastettua välittömästi ja tammikuussa 1904 pidettiin pelastettujen varusteiden huutokauppa. Miehistö pelastui onnettomuudessa. (SFV kalender 1996, Sjökatastrofer i åländska vatten; Marcus Lindholm)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *