Kategoriat
C (Ahvenanmaa)

Hera (1942) – höyrylaiva

11.9. –42 venäläinen sukellusvene S 13 tapasi 38 M NW Getasta (Ahvenanmaa) yksinäisen höyryaluksen itäisellä kurssilla ja valot palaen. Ensimmäinen laukaus meni ohi, alus nousi pintaan ja lähti aluksen perään. Höyrylaiva sammutti valot ja kurvasipaapuuriin. Tykki miehitettiin, viiden minuutin ammunnan jälkeen lopetettiin tuli. Kaksi torpeedoa keski laivaan lopetti höyryaluksen. Saalis oli suomalainen s/s Hera (1 379 brt.) matkalla Mäntyluotoon kivihiililastissa. Kapteeni Karl Kåhre ja 17 muuta miehittivät pelastusveneen ja soutivat täysillä pakoon. Sukellusvene tulitti pelastusvenettä, mutta kaikki pelastuivat maihin Saggön ja Boxön. (P-O Ekman, Havs vargar)

Danzigista Mäntyluotoon matkalla ollut maariahaminalainen rahtihöyry Hera oli päässyt jo Öregrundin saaristoon, josta se otti suunnan kohti Poria ja Mäntyluotoa. Tuolloin havaittiin lähistöllä vieras sukellusvene, joka avasi tulen laivaa kohti ja upotti sen torpedolla. Alus upposi Finngrundetin majakkalaivan lähistölle (Riimala, Suomalaisia höyrylaivoja 150 vuotta, s.225).

Wrecksite.eu

Äänimeri

Wikipedia.org

Sajaniemi kopioi hylytnetistä taustatietoa:
Sukellusvene S 13 oli onnistunut kulkemaan ruotsalaisten laskeman miinakentän ali ja upotti syyskuun 12. päivä ensin keskiyön tunteina S/S Heran ja klo 4 Jussi H:n. Syyskuun 18. päivänä sukellusvene oli Merenkurkussa ja tuhosi m/s Anna W:n. Kotisatamaansa Leningradiin S 13 pääsi palaamaan, vaikkakin sai matkalla syvyyspommituksessa vakavia vaurioita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *