Kategoriat
B (Helsinki-Parainen)

Bengtskär (1908) – höyrylaiva

Höyrylaiva Bengtskär uponnut kolme henkeä hukkui. Maanantaina kello 6 aamulla osui s/s Bengtskär vedenalaiselle kivelle lähelle Bergötä Hangon läntisellä selällä ja upposi alle 10 minuutissa. Vain aluksen keulakaide työntyy ylös vedestä. Onnettomuusmatkalla aluksella oli kyydissä 30 matkustajaa. Törmäyksessä matkustajat joutuivat paniikkiin. Kaikki ryntäsivät pelastusveneeseen niin että se kaatui ja veneessä olijat joutuivat veden varaan. Toisella veneellä onnistuttiin pelastamaan vedessä olleet paitsi kolmea henkeä, yhtä työmiestä ja hänen lastaan sekä vanhempaa rouvasihmistä, jotka saivat haudan merenpohjalta. Matkustajat ja miehistö pelastettiin apuun rynnänneiden Bergöläisten toimesta. Onnettomuuden syy lienee siinä, että miehistö oli pimeyden takia tulkinnut merimerkit väärin ja alus oli ajautunut matalikolle noin 5 syltä väylältä sivuun. Pelastus alus on kutsuttu onnettomuus paikalle. Aiemmin Bengtskär, ed. nimeltä ”Adlercreutz”, oli linjalla Helsinki-Bobäck. Se toimi myös nimellä ”Pargas” linjalla Turku-Parainen. Onnettomuus paikka. Bergön, on lähellä onnettomuus paikkaa, on Bromarfin väylän lähellä, noin 2 tunnin ajomatkan (höyryveneellä) päässä Hangosta. Höyryalus hoiti liikennettä Hangosta Bromarfiin ja Paraisille. (1908 4.XI åu)

Höyryalus Bengskärin karilleajosta. Lisää yksityiskohtia. Höyrylaiva Bengtskär liikennöi välillä Tenalan kirkonkylä-Hanko. Se oli mitaltaan 173 rekisteri tonnia. Huvudstadsbladetin avustaja astui laivaan noin klo ½ 5 aikoihin ja siirtyi etusalonkiin. Bengtskär irtosi laiturista ja kaikki oli muutoin kunnossa, mutta hämärä alkoi laskeutua. Äkkiä klo ½ 6 aikoihin tuntui voimakas töytäisy ja heti perään toinen hieman vaimeampi. Bengtskär alkoi välittömästi kallistua babordin puolelle. Kaikki matkustajat ryntäsivät peräkannelle, mutta veden tavoittaessa jo peräkannen laitaa siirtyi osa keulakannelle. Keula oli tuolloin vielä veden yläpuolella. Suurin osa 35:sta matkustajasta ja miehistö siirtyi aurinkokannelle. Aiemmissa kirjoituksissa mainittu rva Kämpes ei jaksanut nousta aurinkokannelle, vaan menehtyi hukkumalla jäätyään välikannelle. Mikäli Bengtskär uppoaisi oli ainut toivo pelastautumiseen aluksen pelastusvene. Suuri vaara uppoamiselle oli olemassa. Kukaan laivalla olijoista ei valittanut, vaan kaikki tottelivat kapteenia. Tilanne laivalla oli karmea. Aluksen höyrypilliä avun kutsumi-seksi ei voitu käyttää ja aluksen ympäriltä kuului jatkuvasti vedenvaraan joutuneiden avunhuutoja kunnes pelastus vihdoin saapui läheiseltä Bergön saarelta. Bergössä avunhuudot oli kuultu ja lähdetty heti pelastamaan vedenvarassa olevia. Vedestä onnistuttiin pelastamaan kaikki muut paitsi 3 henkeä; rva Kämpes, työmies Gustafsson ja hänen kk ikäinen lapsensa. Viimeisenä pelastettiin perämies ja kapteeni. Aluksen tila on erittäin kriittinen. Aluksen keula on luultavasti matalikolla ja perä n 7 sylen syvyydessä. Revalilaisen pelastusyhtiö Neptunuksen höyryalus Heroes oli eilen onnettomuuspaikalla ja lähtee sinne heti aamulla uudestaan. Heroes ilmoitti että alus oli liukunut syvemmälle ja makaa kyljellään. Ainoastaan muutama jalka savupiippua oli vedenpinnan yläpuolella. Alus hakkautuu kovasti pohjaa vasten. Kovan luoteistuulen ja kovan aallokon seurauksena ei pelastustoimia ole voitu suorittaa. On olemassa suuri vaara että aluksen keskiosa murskautuu pohjaa vasten tapahtuvassa hakkaamisessa. Onni onnettomuudessa oli, ettei alus heti karilleajon jälkeen liukunut alas syvyyksiin, silloin ei kenelläkään olisi olut mahdollisuutta pelastautua. Lähellä sijaitsevalle Tallholmin saarelle on nimittäin n. 1 km:n matka. Bengtskärin miehistö jättää tänään asiasta meriselityksen, jossa karille ajon syyksi esitetään pohjoisesta etelään tapahtuvan kovan virtauksen, joka vei aluksen väärälle kurssille. Pimeys ja sumu estivät miehistöä näkemästä merimerkkejä. (1908 5.XI åu)

Höyryalus Bengskärin haverista Viime lauantaina sukeltaja onnistui vihdoin pelastamaan höyrylaivan kassan noin 600 mk. Samalla löytyi myös haaksirikossa hukkunut rouva Kämpes aluksen puolikannelta. Kahden muun hukkuneen ,työmies Gustafssonin ja hänen lapsensa ruumiit löydettiin jo torstaina. Kuten aiemmin jo mainittiin tulee alus olemaan hylky. Koska alus on niin kaukana väylältä sitä ei tarvitse räjäyttää. Aluksen kapteeni Edvin Ingberg antoi eilen meriselityksen, jossa haverin syyksi sanottiin pimeys ja vallinnut sumuinen keli. (1908 10.XI tiistai åu)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *