Kategoriat
B (Helsinki-Parainen)

Hidalgo (1873) – höyrylaiva

Rantautunut alus. Hbl kirjoittaa 21 tätäkuuta. Suuri englantilainen höyryalus, tullut Kronstadtista ja lastina viljaa, hamppua ja puutavaraa eilisen vastaisena yönä rantautunut lähellä Porkkalaa. Höyryalus ”Neptun”, joka ei kauan aikaa sitten osallistui siellä norjalaisen aluksen pelastamiseen toi kaupunkiin englantilaisen miehistön ja aloittanee tämän uudenkin onnettomuus aluksen pelastamisen.(1873 24.XI åu)

Englantilainen höyryalus ”Hidalgo”, joka oli onnettomuudessa lähellä Porkkalaa, oli arvoltaan 35,000 eng. puntaa sterlingissä ja lasti oli arvioitu 20,000 £ – niin että koko aluksen ja lastin kokonaisarvo olisi 65,000 £, vaihdettuna suomen valuuttaan summa olisi yli 1,600,000 mk.(1873 6.XII åu)

Englantilainen höyryalus ”Hidalgo”, joka 20.11 lastinaan pellavan siemeniä, pellavaa, lankkuja ja lehmänvuotia, rantautui lähellä Söderskäriä, makaa vieläkin huolimatta myrskyistä liikkumattomana luodoilla ja uskotaan antavan sukellusfirmalle- joka teki sopimuksen sen irrottamisesta- paljon ajateltavaa. Tähänastiset yritykset aluksen tyhjentämisestä pumppaamalla ovat epäonnistuneet, vaikeissa paikoissa olevien tukittavien vuotojen takia. Tarkoitus taitaa olla että toisen apuun kutsutun höyryaluksen avulla saada alus irti. (1873 18.XII åu)

20.11.1873 englantilainen alus oli Porkkalan kohdalla, jossa se oli tulossa Pietarista. Alus oli Suomen oloihin suuri laiva ja oli vasta 1,5 vuotta vanha. Porkkalan edustalla vallitsi hyvä sää kun laiva ajoi karille. Yli 30 matkustajaa ja miehistön jäsentä pelastettiin alukselta, mutta alus jouduttiin jättämään säiden armoille. Pelastusalus Neptun yritti laivan irrotusta siinä onnistumatta. Apuun kutsuttiin lisää pelastusaluksia ja lopulta joulukuussa alus irtosi karilta, josta se hinattiin ensin Porkkalaan ja sieltä Helsinkiin. Helsingissä lastina ollutta pellavaa, villaa, viljaa, kasveja, härän- ja poronkieltä ym alettiin huutokaupata. Lopulta korjausten jälkeen alus pääsi omin voimin jatkamaan matkaa seuraavan kevään toukokuussa. Karilleajopaikan matalikko sai nimensä tämän haverin mukaan.  (Majakoiden ja luotisen Porkkala. Suomen majakkaseura 2020, s. 51)

Helsingfors Dagblad 22.11.1873 no 319

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *