Kategoriat
E (Selkämeri)

Richard (1921) – kuunarilaiva (myöh parkki)

Kolmimastoinen kuunarilaiva Richard. Tunnusmerkki VDLZ. Rauman laivarekisterissä n:o 230. Rakennettu v. 1886 tammesta, Tanskassa Bornholman saarella Rönnössä. Pituus 40,0 m, leveys 8,34 m, ruuman korkeus 3,38 m. Brutto 810,72 m³=286,47 rek.t. Netto 698,35 m³=246,77 rek.t. …Kaikki sujui aluksi aivan hyvin, kunnes alus oli lokakuussa tulossa Saksasta, Lybeckistä, suolalastissa. Määräsatamana oli Mäntyluoto, minne Richard ei milloinkaan saapunut. Richardin jälkiä pyrittiin tutkimaan. Niinpä John Nurminen Oy:n hinaaja Rauha kävi aluksi tutkimassa Relandersgrundin lähellä muuatta hylkyä. Siitä oli näkyvissä veden pinnan yläpuolella kelluva mastonhuippu. Ankarassa merenkäynnissä sitä ei kuitenkaan voitu tarkemmin tutkia. Oletettiin kuitenkin, että masto saattoi kuulua niillä tienoin aikaisemmin haaksirikkoutuneelle kaljaasi Oskarille, jonka miehistö oli pelastautunut Kaunissaareen. Myöhemmin hylkyä voitiin jonkin verran tutkia sukeltajan avulla. Maston paksuus viittaa pienempään laivaan. Richardin kohtalo jäi arvoitukseksi. Myöhemmin on kuultu mm. eräältä merimieheltä, joka kalasteli Rihtniemen eteläpuolella, että hän kenties oli nähnyt kuunari Richardin ennen myrskyn puhkeamista lännen suunnassa. Vanha merimies kyllä tunsi laivan rikin – on siis paljon mahdollista, että hän oli viimeinen, joka Richardin näki ennen sen tuhoutumista (Rauman viimeiset purjelaivat – Raumalaisen purjelaivaston historiaa Tuomo Varhon muistiinpanojen pohjalta, Oy Länsi-Suomi, Rauma 1987, s. 37-39 ).

Joko vuonna 1866 tai 1886 Tanskassa tammesta rakennettu 246,77 nrt:n kuunarilaiva, jonka pituus oli 40 metriä. Vuonna 1914 alus hankittiin Raumalle. Vuonna 1921 lokakuussa alus katosi matkalla Lyypekistä Mäntyluotoon. On epäilys, että aluksen hylky on Pyhärannan Rihtniemen ulkopuolella.

Bornholmissa vuonna 1866 rakennettu 246,77 nrt:n kuunarilaiva. Vuonna 1921 alus oli jo 55 vuotias ja vanhuuttaan vuotava ja köyryselkäinen. Useat olivat jo sitä mieltä, että se pitäisi tuomita hylyksi. Viimeiselle paluumatkalleen se lähti Lyypekistä kesäkuussa tarkoituksenaan palata kotisatamaan Mäntyluotoon. Tällä matkalla Richard katosi miehistöineen. Arvelujen mukaan hylky löytyisi jostain Rihtniemestä länteen mm Relandergrundin luota. (Tenho Hella – Länsisuomalaista merenkulkuperinnettä. Rauman-Uudenkaupungin rekisterialueet New Print 2001, s.179, 550)

http://www.wakkanet.fi/~karij/laivat/rauma/richardku.htm

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuunari_Rickhard

Länsisuomalaista merenkulkuperinnettä. Rauman-Uudenkaupungin rekisterialueet. Tenho Hella –  New Print 2001, s. 550

Rauman merenkulun historia, Hannu Vartiainen. Kustantaja Rauman Merimuseo. Printon Trükikoda AS 2013, s. 373

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *