Kategoriat
E (Selkämeri)

Uleåborg (1914) – höyrylaiva

Uleåborg oli rakennettu 1876 Tukholmassa Bergsunds Mekaniska Verkstadin telakalla. Päämitat olivat: pituus 52,34 m, leveys 7,60 m ja syvyys 4,04 m. Vetoisuus 547,91 brt, kone 680 ind.hv, nopeus 13 solmua. Varustamo S.H.O., Helsinki. Päällikkö Arvid Olof Stenbock. Laiva oli alkuaan rakennettu Uleåborgs Ångf. A.B:lle, mutta siirtyi helsinkiläisille 1892. Se liikennöi linjalla Tukholma-Suomi-Pietari, kunnes elokuussa 1914 joutui Rauman-Ruotsin reitille. Lastattuaan Raumalla mm. 439 dritteliä voita ja otettuaan 30 matkustajaa, joista 10 oli naisia, ha Uleåborg lähti matkalle Gävleen syyskuun 7. päivänä klo 19:n aikaan. Päällikkö, kreivi Arvid Stenbockin lisäksi laivaväkeen kuului 14 henkilöä.. Yliperämies oli J. Eklund ja ylikonemestari K. Karlsson. Lähdettäessä sää oli suotuisa ja meri tyyni. Laiva pääsi esteettä avoveteen, mutta kun illan pimetessä oli ehtinyt noin 20 mpk:n etäisyydelle maista, sitä kohden suunnattiin yllättäen valonheittimen häikäisevä valokeila. Heti sen jälkeen kyljelle lipui tuntematon torpedovene, josta ruotsiksi kehotettiin pysähtymään ja kaikkia ihmisiä viivyttelemättä siirtymään sota-alukseen. Välikohtaus aiheutti melkoista hämminkiä etenkin naisten keskuudessa, mutta tottuneesti alukset kiinnitettiin rinnakkain ja niiden välille asetettiin rantaporras. Sitten alkoi väen siirto. Niin pian kuin se oli päättynyt ja valtausryhmä oli tarkastanut kaapatun laivan, torpedovene erkani sen kyljestä ja loittoni muutaman kaapelinmitan etäisyydelle. Samalla kaikki naiset ja eräs sairas miesmatkustaja vietiin kannen alle. Lopulta torpedoveneen tykki sinetöi Uleåborgin kohtalon: muutamat vesilinjaan tähdätyt kranaatit puhkaisivat sen kyljen ja samalla sytyttivät laivan tuleen. Pimeässä yössä se valtavana punakeltaisena roihuna näkyi hetken ulapalla, mutta katosi äkkiä syvyyksiin. Tässä vaiheessa oli jo selvinnyt, että kaappari oli saksalainen V 25. Uleåborgin upotus oli tapahtunut klo 21:n aikaan, minkä jälkeen torpedovene kiiti etelään parin tunnin ajan. Sitten se kohtasi risteilijä Augsburgin, jonne kaikki vangit siirrettiin. (Helge Heikkinen ; Tuntematon merimies).

Uleåborg Tukholmassa 1876 rakennettu 53 m pitkä, 7,6 m leveä, 4,0 m syvä, 578 t ja 13 solmua kulkeva laiva. Otettuaan Raumalta voilastin ja 30 matkustajaa lähti alus 7 syyskuuta kohti Gävleä. Ehdittyään noin 20 mpk päähän maista pysäytti saksalainen torpedovene sen ja miehistön ja matkustajien vangitsemisen jälkeen muutamalla tykinlaukauksella upotti höyrylaivan. (Erkki Metsävuori: Rauhan meri).

Uleåborgs Ångfartyg Ab-varustamon tilaama Uleåborg rakennettiin Tukholmassa Bergsundin telakalla 1876. Laiva asetettiin rannikkoreitille Tornio-Pietari. Vuonna 1892 FÅA osti Uleåborgin, ja tämän varustamon omistuksessa se liikennöi Tukholmasta Pietariin Helsingin ollessa yhtenä välisatamana. Uleåborg tuhoutui vuonna 1914, kun saksalainen torpedovene upotti sen matkalla Raumalta Gävleen (Laiva saapui Helsinkiin, s. 36).

Wrecksite.eu

Turkusteamers.com: http://www.turkusteamers.com/

Kuva: Finna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *