Kategoriat
E (Selkämeri)

Österbotten (1874) – höyrylaiva

Turussa. Höyralus Öserbotten on palanut. Eilen illalla tuli I.W. Lilljan agentuuriin täällä sähkösanoma Porista sisältäen surullisen tiedotteen, että höyry ”Österbotten”, joka edellispäivänä puolenpäivänaikaan lähti täältä pohjoiseen päin, on eilen kello 3 iltapäivällä palanut ja 15 henkeä sen mukana menehtynyt. Sähkeessä toivotaan että Aavasaksa, joka yöllä lähti pohjoiseen päin, voisi pysähtyä Reposaareen, ottaakseen kyytiin pelastetut matkustajat. Österbottenin palo. Meiltä on yllämainitusta surullisesta tapahtumasta sähkeitse kysytty yksityiskohtia onnettomuustapauksesta ja vastauksen he saavat, onnettomuus tapahtui Reposaaren redillä. Tuli oli, luultavasti kipinöiden avulla, alkanut kirjepaketeista, jotka oli sijoitettu kannelle ohjaushuoneen välille. Ruorimiehen piti väistellä liekkejä ja lopulta ohjaaminen tuli mahdottomaksi. Alus on kokonaan palanut. Ne viisitoista menehtynytttä ovat naisihmisiä ja lapsi. Lähempiä tietoja toivomme voivan jakaa myöhemmin päivällä. (1874 21.VIII åu)

Suomenlahden rannikkokaupunkien ja Pietarin välisessä laivaliikenteestä saadut hyvät kokemukset synnyttivät ajatuksen liikenteen ulottamisesta Pohjanlahden kaupunkeihin. 1856 perustetulle Österbotniska Ångfartygs Aktiebolag-yhtiölle tilattiin Lontoosta kaksi rautarunkoista siipirataslaivaa. Ensimmäinen aluksista, Österbotten, aloitti liikenteen reitillä Oulu—Pietari vuonna 1857. Välisatamina olivat Raahe, Pietarsaari, Vaasa, Kristiinankaupunki, Turku ja Helsinki. Pian matkat ulotettiin alkaviksi Kemistä ja Torniosta saakka. Österbotten tuhoutui tulipalossa 1874. Alus kunnostettiin, ja kuljettuaan muutaman vuoden rannikkoreitillä se myytiin Pietariin vuonna 1879 (Laiva saapui Helsinkiin, s. 36).

http://www.turkusteamers.com/ulkomaanliikenne/osterbotten/laiva.html

2 vastausta aiheeseen “Österbotten (1874) – höyrylaiva”

Mielenkiintoinen ja kattava sivusto, ei ole tamperelainen aikaisemmin tuonne eksynyt. Mutta yhtä mielenkiintoisesti rakennetut sivut; vaikka menet Österbotten-sivulle, ei sillä olekaan omaan suoraa linkkiä.

Vastaa

Paitsi että fiksu tamperelainen keksi keinon suoran pikalinkin luomiseen. Riittävä mustanmakkaran syönti ehkä on antanut välttämätöntä rautaa aivoille.

Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *