Kategoriat
ulkomaat

Göta / Götha (1900) – kuunari

Haaksirikko Neröstä Bornholmista sähkötetään t. k. 12 p: Kuunari Götan yli, kapteeni Eriksson, kotoisin Maarianhaminasta, purjehdittiin jouluk. 8 p. Ölannin ja Gotlannin wälillä. Göta oli matkalla Kotkasta Itzehoeen. Kapteenin ja 3 miestä pelasti seuraawana päiwänä höyryl. Afrika Lyypekistä. 5 miestä ja kymmenwuotias poika hukkuiwat. Pelastetut wietiin Lyypekkiin. (Uusi Suometar 13.12.1900 no 309)

Kuunari Götan haaksirikko. Itämeressä Öölannin tienoilla haaksirikon kärsineen Wärdölöisen aluksen Götan haasirikosta on sen kapteeni M, A, Eriksson täällä antanut seuraamia tietoja. Matkallaan kotimaahan joutui laiwa Itämerellä kowan myrskyn käsiin Öölännin pohjoisen niemekkeen tienoilla. Päästäkseen warmasti niemen ohi, käski kapteeni lisätä purjeita. Mutta tätä ei saatu aitaan etupäässä siitä syystä, että perämies ja osa miehistöstä oli päässyt käsiksi laiwan konjakkiwarastoon eiwätkä sen wuolsi olleet enää työkuntoisia. Sitäpaitsi pääsi wesi huonosti suljetun luutun lautta tunkeutumaan eturuumaan, jolloin alus menetti tukewuutensa. Kun laiwan sitte oli pakko tehdä. ns. lehmänkäännös, joutui se kokonaan wesiajolle. Miesten täytyi asettua kajuutan katolle odottamaan pelastusta. Wuorokauden ajan tällä tawalla ajeltuaan pääsiwät jälelle jääneet höyrylaiwa Afrikalle, jota sattui tulemaan awuksi. Sitä ennen oli perämies ja wiisi matruusia osaksi joutunut weteen osaksi paleltunut kuoliaaksi. Myöskin kapteenin mukana ollut 10 wuotias sisarenpoika menehtyi kylmään ja wäsymykseen. Ruumis jätettiin weden haltuun. Kapteenin ja neljä matruusia wei Afrika Lyypekkiin, josta Poseidon heidät jouluksi toi tänne. (Uusi Aura 30.12.1900 no 304)

Surunäytelmä merellä. Joku aika takaisin kerrottiin että ahwenenmaalainen Götha niminen purjelaiwa, joka oli ottanut puutawaralllstin Kotkasta oli Itämerellä törmännyt yhteen erään toisen laiwaa kanssa ja kokonaan rikkunut, jolloin osa miehistöstä hukkui. Tosi kyllä onkin että mainittu laiwa hukkui, mutta se ei tapahtunut yhteentörmäyksen seurauksesta, waan oli laiwa, joka oli wanha ja heikko kowassa syysmyrskyssä saanut pahan halkeaman kertoo K. N. Kaikki miehet komennettiin pumppuihin, mutta niistä ei ollut suurta apua. Kowassa myrskyssä repesi laiwa halki liitteistään. Kolme miestä wei aallot heti meren sywyytcen, mutta muut kuusi miestä pclastuiwat kajuutan katolle, joka irtaantui ja uiskenteli aallokossa. Tällä huonolla aluksella ajelehtimat haaksirikkoiset 26 tuntia syysmyrskyssä jäisissä aalloissa. Sillä aikaa heistä 8 heitti henkensä wiluun ja nälkään. Wihdoin heidät huomattiin höyrylaiwasta Afrika, joka pelasti jälelle jääneet 3 miestä, niiden joukossa laiwan kapteenikin, ja wei heidät surkeassa ja nääntyneessä tilassa Lyybeckiin. (Kotkan Uutiset 23.12.1900 no 101)

Den Ålandska segelsjöfartens historia II, Mariehamn 1988, s 778

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *