Kategoriat
E (Selkämeri)

Alku (1830) – kaljaasi

Kaljaasi Alku oli 64 lästin vetoinen oululainen alus. Se purjehti Oulusta vuosina 1827-30 ja määrasatamat olivat yleensä Ystad, Malmö, Kööpenhamina ja Tukholma. Vuoden 1830 lokakuussa se oli jälleen kerran lähtenyt Oulusta kapteeni Samuel Henr. Sahlbomin päällikkyydessä. Se tuhoutui kuitenkin Kaskisten edustalla (toisen tiedon mukaan Kokkolan edustalla). Koko kahdeksanhenkinen miehistö menehtyi onnettomuudessa. Ruotsissa pidettiin huutokauppa siellä rannalle ajutuneesta hylkytavarasta.

Oulun laivoja ja laivureita 1816-1875, P.W.Snellman, Kirjapaino Osakeyhtiö Kaleva, Oulu 1974, s. 32, 50
Kohti syvyyksiä, Hannu Konttinen, Teredo Navalis, Nurmijärven Sanomat Oy, Nurmijärvi 1992, s.39

Vrak och Sjöolyckor vid Västerbottens kust. Kurt Boberg, Alf Öhman. Västerbottens läns Hembygdsförening, Umeå 1983, s. 30

————

Piilotettu lähdetieto: Kaljaasi. Kantavuus 64 lästiä. 8-miehinen miehistö. Esiintyy Oulusta purjehtivana 1827-30 Matkoja: Alku kävi tavallisesti Ystadissa, Malmössä, Kööpenhaminassa ja Tukholmassa. Sahnbom palasi Ouluun Malmöstä 1830 purjehtien syksyllä samana vuonna Oulusta etelään päin. Tällä matkalla Alku tuhoutui Kaskisten edustalla. Sahnbomista sanotaan eräässä silloisessa sanomalehtiuutisessa, että hän kuoli tapaturmaisesti lokakuussa 1830. Eräässä toisessa sanomalehtiuutisessa kerrotaan, että eräs oululainen laiva oli samaan aikaan haaksirikkoutunut ja että onnettomuustilaisuudessa oli laivan 8-miehinen miehistö hukkunut. Nämä uutiset tarkoittanevat Alkua ja sen miehistöä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *