Kategoriat
A (Viipuri-Helsinki)

Moskva (1713) – linjalaiva

Venäläiset linjalaivat Moskva ja Vyborg olivat purjehtimassa idästä länteen päin. Ruotsalaisen laivasto-osaston linjalaiva Ösel oli ollut tiedustelemassa ja tarkkailemassa Pellingin alueen vesillä. Öselin johtaman osaston ja venäläisten linjalaivojen välillä syntyneessä taistelussa Öselin tykistöylivoima yllätti Moskvan ja käydyssä kahakassa Moskva upposi ja Vyborg juuttui hiekkasärkkään ja poltettiin. Miehistöt joutuivat kokonaisuudessaan ruotsalaisten vangeksi. Myöhemmin alusten päälliköt tuomittiin karkoitettavaksi Siperiaan.
Linjalaiva Moskva oli tyypiltään, kuten Vyborgkin, länsieurooppalaisten uudenaikaisten alusten jäljitelmä ja Pietari Suuren Hollannissa saamien oppien mukaan rakennettu.
Vuonna 1966 kalastajat sattuivat laskemaan verkkonsa aluksen 10 metriä syvällä olevaan mastontynkään Kallbådagrundin lähellä, nykyisen aluevesirajan sisäpuolella. Laivan hylky löytyi 25 metrin syvyydestä. Museovirasto on nostanut aluksesta joitakin tykkejä jotka on vetypelkistetty. Hylystä lienee nostettu muutamia tykkejä myös ennen sen virallista löytymistä. Alus upposi joko 13.6.1713 tai 5.7.1713.

Kohti syvyyksiä, Hannu Konttinen, Teredo Navalis, Nurmijärven Sanomat oy, Nurmijärvi 1992
Nya Pressen 26.8.1967
Helsingin Sanomat 18.9.1967

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *