Kategoriat
D (Turunmaan saaristo)

Iljušin DB-3M (1940) – lentokone

53 DBAP:n toinen eskadrilli pommitti 17.2.1940 Vaasaa ja Ylistaroa. Koneet palasivat kohti Kuusikun tukikohtaa Virossa, kun ilmataistelussa luutnantti T.Hyrkki LLv 28 ampui Morane -Saulnier 406 koneella MS-301 alas kaksi neuvostokonetta. Toinen niistä, DB-3M putosi Houtskärissä, Jungfruskärin luona, Hamnön länsipuolella (c/n 391854).

Miehistö:

Vorobyev, Andreij, vanhempi luutnantti (ohjaaja), Afanasyev Mikhail, vanhempi luutnantti (tähystäjä), Kodatskiy Illarion, kersantti (kk-ampuja/radisti)

Miehistö oli siirretty 11 DBAP:sta.

Näin tapahtumaa kuvaili osuman tehnyt lentäjä:

”…torjuntalennolla Uudenkaupungin eteläpuolella n. 30 km merellä näin alapuolellani DB-pommikoneen ja syöksyin perään. Sain ammuttua tankkeihin huomattavat reiät ja moottorit tuntuivat yskivän. Ammuin lopulta pitkän sarjan alhaalta keskirunkoon, jolloin sieltä leimahti erittäin kirkas tuli ja se levisi nopeasti kautta rungon ja tarttui siipiin. Ohjaaja hyppäsi laskuvarjolla ja heti tämän jälkeen kone räjähti…”

Kone jatkoi matkaansa liekehtivänä kohti etelää. Koneessa oli kolmehenkinen miehistö. Heistä kaksi menehtyi koneessa joko tulituksen tai räjähdyksen seurauksena, kolmas pelastautui viime hetkellä hyppäämällä laskuvarjon avulla koneesta Jungfruskärin kohdalla juuri ennen koneen räjähtämistä. Koneen räjähdys havaittiin laajalla alueella, useat asemat tekivät havaintoja palavasta koneesta sekä räjähdyksestä. Koneen räjähdyksen seurauksena sen kappaleita lensi laajalle alueelle sekä jäälle että Hamnön saaren ranta-alueelle.  Yksi moottori painui jään läpi.  Lentäjä pyrki alas päästyään pakenemaan jäätä pitkin kohti etelää. Saarella ollut vartiomiehistö lähti ajamaan karkuria takaa. Pakeneva lentäjä yritti turvata matkaansa ampumalla kohti takaa-ajajiaan, mutta lopulta hän sai surmansa vartiomiehistön laukauksesta.. Jäällä surmansa saanut lentäjä sekä kaksi koneessa aiemmin menehtynyttä neuvostoliittolaista on haudattu Jungfruskärin rannalle. Haudalla on muistokivi.

Koneesta on löytynyt saarelta paljon romua. Koneen alumiinia on monen talon rakenteissa. Yhdestä koneen punatähdestä on tehty pöytä, joka on perinneyhdistyksen tiloissa. Meressä pitäisi olla moottori ja koneen osia.

Lähteet:

Säkylän Talvi- ja Jatkosotamuseo

Johanna Pakola

Pentti Manninen

SPK 174, SPK 175, SPK 662, SPK 3097, SPK 3133, L-S MePe:n SPK n:o II

Kuva: Johanna Pakola
Kuva: Johanna Pakola
Kuva: Jukka Sulku

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *