Kategoriat
B (Helsinki-Parainen)

Activ (1860) – höyrylaiva

Tammisaari 31. Elok. (kirjeenvaih.) Puolenpäivän aikaan 24. päivänä tässä kuussa havaittiin etelään Hangon majakasta eräs vesilastissa oleva alus, joka kovassa itämyrskyssä heittelehti länteenpäin ja ohitettuaan Hangon ei Luotsi- ja Majakkalaitoksen henkilökunta jäänyt toimettomaksi vaan vaarasta välittämättä hinasi aluksen erään pienen luodon tuulensuojaan, jossa se jäi pohjastaan kiinni. Alus osoittautui höyryalukseksi ja maihin ajelehtineesta puunpalasesta, johon oli kirjoitettu Activ, arvattiin sen nimi. Myöhemmin on käynyt ilmi, että sanottu alus, läpikäytyään korjauksia Helsingissä, lähti hinauksessa Rewaliin, jonka matkan aikana se myrskyssä irtosi hinauksesta, ja kuten on ilmoitettu, oli sillä kolme henkilöä. Kun se rikkoutuneena ja vesilastissa jäi karille Hangossa ei sillä havaittu ketään ja ainoastaan Luoja tietää kauanko miehet ovat ollet Kuoleman valtakunnassa *)

*) Laivalla oli ainoastaan kaksi miestä, ja heidät oli pelastanut ajelehtivasta aluksesta Jussarön luotsit. (1860 4.IX ht n:o 105).

(Ekmans altartaflan. Novenders soiree. Ångf. Activ och Revals resa – 1860 27.VIII papperslycktan n:o 35).

Pieni höyrylaiva Activ oli ollut Helsingissä odottamassa korjausta muutaman vuoden ajan. Tallinnalainen velkoja lunasti aluksen ja lähti hinauttamaan sitä Tallinnaan korjattavaksi. Hinausta lähti suorittamaan toinen pieni höyrylaiva Reval. Keskellä Suomenlahtea nousi myrsky ja hinausköysi jouduttiin katkaisemaan ja Activ joutui tuuliajolle kahden miehen ollessa edelleen kyydissä. Rönnskärin lähellä heidät pelasti paikalliset luotsit. Actic jatkoi ajelehtimista ja päätyi lopulta Hangon edustalle, jossa luotsit hinasivat onnettoman höyrylaivan Russaröhön.(Majakoiden ja luotsien Porkkala. Suomen Majakkaseura ry 2020, s. 49)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *